gabriel-wikstrom-dagens-samhalle-september-2022_foto-meli-petersson-ellafi-bildbyran

”Jag skulle önska att det fanns statliga team som stöttade kommunerna”

Kommuner och regioner är nyckelaktörer i Agenda 2030-arbetet, konstaterar Gabriel Wikström i en intervju för Dagens samhälle. Men utvecklingen går för långsamt och är för ojämn. "Vi behöver en stat som utreder och förankrar men också säkrar implementeringen."

Varför går det då så sakta? Enligt det tidigare statsrådet för att man tagit sig an frågan på fel sätt, det vill säga – som man brukar göra: T.ex. med någon liten försöksverksamhet i en avskild del av verksamheten, säger han.

– Här handlar det om att ställa om och bygga ett helt nytt system. Då behöver man göra på ett helt annat sätt än man är van vid, säger Gabriel Wikström och lyfter ledningens centrala roll i att driva frågorna och backa upp medarbetarna när de stöter på problem.

I delrapporten halvvägs in i uppdraget konstaterar den nationella samordnaren att det statliga ledarskapet för svagt.

Gabriel Wikström lyfter i intervjun fram att han vill ha mer av det som han menar byggde de moderna välfärdssystemen: en stark och tydlig stat som utredde och förankrade länge, men inte bara lade propositioner utan också planerade för implementering. För att sedan överlåta uppbyggnad och skötsel åt kommun och dåvarande landsting.

– Men det var starkt samspel mellan staten och de lokala nivåerna, där staten ibland vågade peka med hela handen. I dag vågar inte staten, eller får inte, peka med hela handen, för så fort man antyder att man borde styra på ett annat sätt säger någon ”det kommunala självstyret” – och så är diskussionen död.

Läs hela artikeln ”Jag skulle önska att det finns statliga team som stöttade kommunerna” här.

Gabriel Wikström har också blivit intervjuad om Agenda 2030 i Dagens samhälles tvpodd. Avsnittet sänds också som podcast (ljud) här.