dnartikel_strandhall_wikstrom_juni2022_2

Poängen är att systemet måste göras om!

– Vi behöver utgå från vart vi ska – till nollade utsläpp – och titta på vilka åtgärder som krävs för att klara det. Dagens politiska ledare gör tvärtom. De utgår från dagens situation och frågar sig ”vad klarar vi av att göra i år och nästa år?” Och så får man se var vi hamnar, säger Gabriel Wikström i intervjun i DN.

När regeringens Annika Strandhäll välkomnade världens klimatledare till Stockholm tog DN:s Beatrice Lundborg och Alexandra Urisman Otto rygg på henne och sökte svar på frågan: Varför händer ingenting? De passade också på att ställa några frågor till Gabriel Wikström.

“Gabriel Wikström är Sveriges nationella samordnare för de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Han är socialdemokrat, tidigare minister i Stefan Löfvens regering och mycket kritisk mot de politiska svaren på de enorma utmaningar som präglar samhället. För honom är det tydligt: Ramverket som politiken förhandlar inom är felbyggt. Politikerna talar om helt andra saker än det som krävs.

– Det som skulle behövas är att man erkänner att det här är det största som vi kommer att vara med om. Det behöver ställas i förgrunden och prioriteras framför en massa andra angelägna, som man i dag tycker, politiska frågor, säger han.

– Huvudproblemet är att de framsteg som har gjorts, de har gjorts inom systemet. Man har till exempel fått ner utsläpp inom systemet. Men poängen, det är ju att göra om systemet, säger han.”

Läs hela artikeln här.